Παγκόσμια ημέρα για τη νόσο Αλτσχάιμερ σήμερα (21 Σεπτεμβρίου) και κάτι που πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων δεν γνωρίζουν είναι πως αυτή η νόσος δεν κάνει διακρίσεις και γι’ αυτό το λόγο δεν “χτυπάει” μόνο τους ανθρώπους αλλά και τα κατοικίδια!
Υπάρχουν περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο ηλικιωμένων σκύλων και γατιών που πάσχουν από αυτήν τη νόσο! Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται καθημερινά κι εκτιμάται πως πάνω από το 50% των σκύλων ηλικίας 10 ετών και άνω αποκτούν αυτήν την εκφυλιστική νόσο σήμερα.
Κι αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλος των σκύλων δεν διαφέρει δραματικά από τον ανθρώπινο. Μπορεί κάλλιστα ένας νευρολόγος – παθολόγος (για ανθρώπους) να διακρίνει κάτω από ένα μικροσκόπιο κυτταρικές αλλαγές γνωστικής δυσλειτουργίας ενός σκύλου. Γίνεται εξίσου το ίδιο στους σκύλους όπως στους ανθρώπους. Καταστρέφονται νευρικά κύτταρα και συρρικνώνεται τμήμα του εγκεφάλου το οποίο περιλαμβάνει τις μνήμες και την συμπεριφορά.
Τα συμπτώματα Αλτσχάιμερ στους σκύλους είναι συνήθως :
- ο αποπροσανατολισμός ακόμα και μέσα στο σπίτι, να χάνονται δηλαδή μέσα στα δωμάτια ή
- να ξεχνάνε πού βρίσκονται οι πόρτες.
- Επίσης, να κάνουν ξαφνικά την τουαλέτα τους μέσα στο σπίτι (αυτό το σύμπτωμα βέβαια μπορεί να σημαίνει κάποια άλλη ασθένεια ή άλλο ψυχολογικό αίτιο).
- Είναι γενικά “μπερδεμένα”, “χαμένα”, αποστασιοποιημένα, απόμακρα τα σκυλιά που έχουν αυτή τη νόσο.
- Περιπλανιούνται ανήσυχα κι άσκοπα τα βράδια.
- Μπορεί να παρουσιάσουν κι επιθετική στάση κι άγχος όταν ένα γνώριμο περιβάλλον το βρίσκουν παράξενα άγνωστο.
Όπως και στους ανθρώπους έτσι και στα σκυλιά, ορισμένα μέτρα για την αποφυγή της νόσου είναι:
- η υγιεινή διατροφή,
- η διανοητική διέγερση που μπορεί να γίνει με συνεχής εκπαίδευση, να του μαθαίνετε δηλαδή διάφορα κόλπα για να δουλεύει το μυαλό του,
- να παίζετε μαζί διάφορα παιχνίδια, με μπαλάκια, tug – of – war, ακόμα και κρυφτό,
- η ανθρώπινη επικοινωνία, να του μιλάτε και η συνεχής επικοινωνία μαζί του,
- η φυσική άσκηση όπως τρέξιμο και βέβαια
- καθημερινή βόλτα για να επικοινωνεί και με άλλα σκυλιά, με άλλους ανθρώπους, να βλέπει άλλες καταστάσεις, τόπους και είναι και γυμναστική. Όσο πιο μεγάλη τόσο το καλύτερο. Ακόμα κι αν ο σκύλος πάσχει από αρθριτικά ή μυικές δυσπλασίες που οι μεγάλες βόλτες είναι απαγορευτικές, τουλάχιστον ας κάνει βόλτα όσο μπορεί αλλά με συχνές ή μεγάλες στάσεις όπως να καθίσετε σε ένα παγκάκι στο πάρκο.
Γενικά, να θυμάστε πως τα σκυλιά έχουν τις ίδιες ανάγκες και τις ίδιες αδυναμίες όπως κι ο άνθρωπος. Κι αυτό αποδεικνύεται καθημερινά. Όσο περνάνε τα χρόνια τόσο τα σκυλιά παρουσιάζουν ασθένειες που κάποτε τις είχαν μόνο οι άνθρωποι κι αυτό δείχνει για άλλη μια φορά πως έρχονται ακόμα περισσότερο κοντά στους ανθρώπους… πλησιάζουν την ανθρώπινη φύση… γι’ αυτό μην παραβλέπετε να τους δίνετε αγάπη, φροντίδα, στοργή και να αφιερώνετε ποιοτικό χρόνο μαζί τους! Γιατί δυστυχώς τα σκυλίσια χρόνια είναι λίγα μπροστά στον χρόνο ζωής ενός ανθρώπου. Εκεί που είδατε για πρώτη φορά ως κουτάβι τον πιστό σας φίλο, ξυπνάτε ένα πρωί και βλέπετε την ασπρισμένη μουσούδα του να σας κοιτά! Κι αυτό είναι ένα μάθημα ζωής.. το να προσφέρετε κάθε μέρα όλο και περισσότερο την αγάπη σας στον πιο πιστό σας φίλο!
Αν ψάχνετε για τροφή μπορείτε να δείτε εδώ Dog food.